Inspirație: flori de mină


Mai multă inspirație din lumea subterană? Azi explorăm flori de mină. Și nu orice flori de mină, ci unele foarte colorate, unele foarte micuțe, diverse, minunate prin combinațiile de forme și culori. Vom învăța puțin și despre originile florilor de mină, cum și mai ales de ce se formează. Ți-am stârnit interesul? Citește mai departe.

Florile de mină – de unde și cum

Florile de mină sunt formațiuni individualizate de minerale cristalizate. Sunt spectaculoase și de obicei formate dintr-un singur tip de minereu.

Se formează în timp geologic, în zone active termic în scoarța terestră. Procesul de depunere durează până la mii de ani.

Multe dintre ele se formează prin depunerea de molecule într-o rețea cristalină.

Diferiți atomi ce vor forma mineralele sunt dizolvați din roca mamă și purtați de apele hidrotermale. Ei reacționează în apele calde, la presiuni mari, și formează molecule complexe ce vor fi apoi depuse sub formă de cristale.

Florile de mină se găsesc în exploatările subterane de pe tot globul. Multe se găsesc în interiorul geodelor.

Geodele sunt cavități rotunde acoperite în întregime de cristale, pe interior. Geodele foarte mici sunt surse de druzy naturale (druse în engleză).

De ce sunt așa colorate?

Mineral spiralat de bismut

Mineral spiralat de bismut – scări spiralate în culorile curcubeului

Culorile mineralelor sunt date de elementele ce le compun. La bază au în mare parte oxizi albi sau transparenți de siliciu, aluminiu și calciu, sulfați de alte elemente.

Majoritatea mineralelor au și alte elemente care le dau culorile caracteristice. Unele sunt mai comune (cupru, fier, zinc, cobalt, staniu), altele sunt rare și periculoase pentru sănătatea omului.

Vei observa mai jos flori de mină superbe cu conținut de arsen, bismut, plumb, argint.

Unele cristale de pe piață sunt ”îmbunătățite” artificial. Culorile mineralelor ies mai puternic în evidență după un tratament termic.

Mare e grădina subterană – câteva exemple

Am ales pentru această galerie o serie de flori de mină în culori intense, majoritatea de dimensiuni foarte mici – 1-4 mm.

Poți observa eleganța lor și în raport cu substratul, contrastul puternic și combinațiile plăcute de culori pe care le poți folosi în lucrările tale.

Te poți inspira și din formele geometrice diverse și dispunerea spațială a cristalelor pentru a crea propria arhitectură din diferite materiale.

Pentru sursele imaginilor, click pe ele.

Ametrin - citrin cu ametist

Ametrin (bolivianit) – varietate naturală de cuarț: ametist combinat cu citrin – se găsește în principal în Bolivia

Calcit fluorescent - dogtooth calcite

Calcit fluorescent – culorile acestea minunate ies la iveală când sunt iradiate cu ultraviolete

Clinoclas - mineral de cupru cu arsen

Clinoclas – mineral de cupru cu arsen – Cu3AsO4(OH)3 – are sub 2 mm lungime – din mina Clara, Pădurea Neagră, Baden-Württemberg, Germania

Malachit acicular

Malachit acicular – hidroxid de carbonat de cupru Cu2CO3(OH)2 – din Cerro de los Guardias, Rodalquilar, Almería, Spania

Ace de agardit

Agardit de un albastru delicios – o combinație de elemente rare și arsen, plus cupru, calciu și uneori plumb

Eulythit

Eulythit gălbui pe o matrice albăstruie – are în componență siliciu și bismut – din Hechtsberg, Pădurea Neagră, Germania

Cacoxenit - kakoxenite

Cacoxenit în formă de sfere aciculare – fosfat de aluminiu și fier – din mina Miguel Vacas, Portugalia

Wulfenit sub formă de cristale tabulare – molibdenat de plumb PbMoO4 – din Arizona
Ludlockit

Ludlockit – conține plumb, fier și arsen – din mina Tsumeb, Namibia

Proustit

Proustit sub formă de fulg – sulf, arsen și argint – din mina Imiter, Maroc

Dacă vrei mai multe galerii cu flori de mină și cristale, iată aici o listă cu preferatele mele:

Am încercat ca în postarea de azi să nu fiu super-extra tehnică, dar totuși să îți ofer informații de valoare. Documentarea am făcut-o, însă nu știu cât de mult te interesează aspectele geologice legate de formarea florilor de mină.

Dacă îți dorești mai multe detalii, lasă-mi aici un mesaj și voi scrie un articol special pe această temă, cu tot cu surse bibliografice (cărți interesante despre minerale).

Spor la lucru!

Lasă un răspuns: