Fulgul și brazii

floare kanzashi de matase - fulg pe clama

Ți-e plină căciula de zăpadă? Ai primit un bulgăre între omoplați de la un copil de pe stradă? Ai alunecat de câteva ori de era să zbori ca pinguinii? Încă nu? Iarna nu te-a inspirat destul. Pe mine însă m-a inspirat cu vârf și îndesat. Descoperă mai jos ce m-a ajutat să creez.

Ți-am mai povestit despre concursurile de pe Breslo. Am și câștigat un premiu frumos la al doilea la care m-am înscris și despre care am uitat să mai scriu aici. Știi că mă inspiră temele pe care le aleg alții pentru mine.

Aș vrea să îți prezint piesele cu care particip la concursul Anotimpurile – O iarnă ca-n povești – secțiunea Bijuterii. Floarea nu este propriu-zis o bijuterie, însă este un accesoriu menit să înfrumusețeze purtătoarea și sper că o va face cu succes când își va găsi o casă.

Floare kanzashi fulg de zăpadă

Iarna este o sursă destul de rigidă de inspirație în artele vizuale. Nu prezintă explozii de culori, lumină abundentă și contraste puternice. Este expertă în camuflare, totul devine alb, gri, mat, fin sau grosolan, fără cale de mijloc. Însă dacă privești dincolo de aspectul general de ”nu se întâmplă nimic în marea de alb care mă înconjoară”, dacă ai răbdarea și puterea să-ți cobori privirea și să intri în universul minuscul al fulgilor de zăpadă, universul gigantic al gheții care huruie și scrâșnește sub propria greutate, să asculți cum îți șoptește fiecare fulg când te atinge, cum te ceartă viscolul când îți ridică toate hainele și te îngroapă în nămeți, cum se crapă gheața și vuiește sub tine când te plimbi pe lacul înghețat, totul se schimbă. Brusc simți mai mult, mai acut, chiar dacă degetele ți-au înghețat și respirația e un norișor de cristale. Vezi detalii nemișcate pe crengile golașe încremenite, așteptând primăvara sub un strat gros de chiciură.

Și îți dai seama că de fapt iarna ascunde atâtea detalii că nu le-ai putea înregistra pe toate deodată, nu le-ai putea înțelege. Ți le dă pe rând, să le poți digera, admira, absorbi și exprima.

Floarea fulg

Iarna mi-a dat inspirație prin cristalele sale de gheață cu structura lor atât de cunoscută, hexagonală, elegantă, pură și mereu creativă. Mi-a dat inspirație cu nuanțele sale albăstrii în umbrele de pe zăpadă, în mijlocul zilei. Am descoperit un material alb cu model albastru geometric și mi-am dat seama că el trebuie să stea la baza florii-fulg. Am experimentat cu petalele de lotus și am creat un set de șase petale duble mari, centrul ”fulgului”, și trei seturi de câte șase petale mici, simple, care reprezintă punctele de creștere simetrică a fulgului de nea.

floarea kanzashi fulg-3 floarea kanzashi fulg-5 floarea kanzashi fulg-1 Am scos din context ales câteva versuri frumoase care se potrivesc cu această creație:

”My eyes are blind but I can see
The snowflakes glisten on the tree
The sun no longer sets me free
I feel there’s no place freezing me

Let the winter sun shine on
Let me feel the frost of dawn
Fill my dreams with flakes of snow
Soon I’ll feel the chilling glow…”

Black Sabbath – Snowblind

Floarea are 9 cm în diametru, 5 cm înălțime maximă, se prinde cu o clamă crocodil de 12 cm și e bine sigilată, făcută să reziste chiar și în cea mai solicitantă coafură. Totuși, nu recomand purtarea ei în zile cu exces de umiditate, mai ales când ninge abundent. Rezistă la câțiva fulgi răzleți, însă nu aș ține-o afară, se poate coroda metalul din micile accesorii.

Brăduți cu zăpadă

O altă sursă de inspirație au fost brazii pe care, din fericire, nu i-am văzut tăiați în iarna aceasta. Iarna, brazilor le stă cel mai bine în pădure, cu câte o mantie groasă de zăpadă pe fiecare nivel al crengilor. Cercei Brazi din satin-4Fiecare crenguță este de fapt o petală din satin verde, din pătrate de 2.5×2.5 cm sau 2×2 cm, foarte micuțe și migălos asamblate. Am utilizat un mix de materiale și tehnici pentru a reda zăpada de pe crengi (căpăcele de mărgele) și am aplicat lecțiile învățate recent despre lucrul cu sârma (sârma verde pe care am folosit-o nu a fost cea mai fericită alegere pentru această tehnică). Sclipirea fină este dată de câte o mărgică fațetată verde, din sticlă.Cercei Brazi din satin-3 Cercei Brazi din satin-2
Cerceii sunt ușori, au 6 cm în lungime și elementele se mișcă frumos odată cu mișcarea purtătoarei, atrăgând privirile cu sclipirile fine ale materialului și ale mărgelelor fațetate. Purtătoarea este sora mea, fiindcă i-am făcut pentru ea, cadou de crăciun. Sper că îi poartă și că se bucură de ei, mai ales în ultimele zile încărcate de nămeți.

Sper că te-am inspirat să îți dai drumul imaginației, să asculți ninsoarea și să simți albul cum îți înroșește obrajii și îți încălzește mâinile. Sper că îmi vei arăta ce ai creat și sper să ne vedem din nou în curând. Spor în toate!

Lasă un răspuns: