Diatomee – sursă de inspirație

Diatomee variate

Un pic de teorie, foarte multă inspirație. Încep o serie de articole inspiraționale cu surse din natură, pentru a porni rotițele imaginației și a ne apuca de lucru. Chiar dacă sunt în altă țară, cine zice că eu nu mai creez?

Îți place sau nu, dar natura e în tine, în noi, în fiecare. Poate îți place arta și crezi că tot ce au creat oamenii este original. Că e doar rezultatul gândirii lor, imaginației nemărginite a oamenilor. Dar uiți că și natura are imaginație. Cu siguranță mai multă decât noi, dat fiind că ne-a creat și ne-a dat această putere de creație. Așa încât toată creația noastră, oricât de abstractă ar fi, nu poate depăși creativitatea naturii, ci o completează.

Ca creator sau designer, poate te scandalizează puțin această afirmație a mea. Cum să nu existe originalitate? Creație proprie, inventivitate. Există, dar va fi întotdeauna inspirată și limitată de natură, fie la nivel macroscopic, ce putem vedea în jur în fiecare zi, fie la nivel microscopic, pentru care avem nevoie de microscoape și scannere cu electroni. Iar materialele, ei bine, fizica ne pune piedici aici. Putem face o infinitate de combinații cu materialele pe care le avem la dispoziție (și pe care le inventăm în fiecare zi), însă tot nu vom putea inventa materiale care depășesc legile fizicii. Încă…

Minunatele diatomee

Dar gata cu teoria, ai venit aici să te inspiri. Să te inspiri din creativitatea naturii. Azi vreau să îți prezint diatomeele, un grup foarte extins de organisme cu o importanță crucială pentru ecologia planetei. Sunt de fapt alge unicelulare cu o particularitate extraordinară, anume structura lor celulară care conține un schelet din siliciu.

Diferite diatomee colorate artificial

Diferite forme de fosile microscopice de diatomee. Observă simetria lor pe diferite axe și faptul că sunt formate din două ”bucăți” – imagine SEM

Au nevoie de lumină pentru fotosinteză, motiv pentru care populează oceanele și lacurile, râurile și mlaștinile, cresc până și în mușchi umed. Prin abundența lor și producția inerentă de oxigen, fiind ființe autotrofe (se hrănesc singure prin fotosinteză), produc aproape o cincime (20%) din oxigenul planetei, mai mult decât toate pădurile tropicale la un loc (ce a mai rămas din ele).

Alte diatomee dispuse circular. Observă varietatea de forme.

Ți-ar plăcea să trăiești într-o cutiuță de sticlă? Nu? Diatomeelor le place și își construiesc cele mai năstrușnice cutiuțe, în cele mai amuzante forme, cu găurele prin toate părțile, căci trebuie să se hrănească și ele. Datorită acestor cutiuțe putem noi ști că grupul diatomeelor are o vârstă de aproximativ 250 de milioane de ani. Iar în acești mulți ani, fiecare generație a dat naștere unei noi generații și i-a lăsat locul, îndreptându-se ușor către fundul oceanului sau mării și participând strat după strat la închegarea depozitelor de diatomee fosilizate.

Fosile de diatomee. O parte nu și-au păstrat integritatea la fel de bine ca celelalte și poți observa inclusiv fragmente pe masa de lucru – imagine SEM

În cadrul exploatărilor miniere se găsesc diatomeele fosilizate din care au mai rămas numai scheletele de ”sticlă”, bine păstrate în substratul bogat în siliciu. După cum bine știi, siliciul este elementul component principal din sticlă, alături de oxigen. Acesta este motivul pentru care numesc scheletul de ”sticlă”. Scheletul unei diatomee este format din dioxid de siliciu hidratat (SiO2)m.nH2O, non-cristalin, adică tot un fel de sticlă.

Diatomee în formă de biscuiți cu cremă

Diatomee în formă de biscuiți cu cremă – imagine SEM colorată artificial

Textura suprafeței unei diatomee

La suprafața diatomeei, în porii mari găsești pori mai mici – imagine SEM colorată artificial

Diatomee triunghiulară

Două jumătăți de diatomee sub formă de prismă triunghiulară, văzută prin SEM, colorată artificial

Jumătate de diatomee sferică

Jumătate de diatomee, cu vedere spre interiorul fin – SEM, colorată artificial

Majoritatea imaginilor din această postare sunt realizate cu un microscop electronic (SEM – Scanning Electron Microscope) și colorate pe calculator, iar altele sunt realizate la lumină, cu un microscop normal, cu interferență diferențială pentru a le scoate în evidență.  Găsești mai multe imagini pe panoul meu de Pinterest cu microorganisme. Pentru sursa imaginilor de mai sus, click pe poză.

Dacă vrei să afli mai multe despre diatomee, ai aici un articol ușor de citit, foarte bine documentat, cu surse bibliografice, în limba engleză. Dacă nu știi engleză și ai vrea să îl traduc, dă-mi un semn și o voi face cu cea mai mare plăcere.

Acum că știi ceva mai multe despre aceste ființe minunate, ai liber la inspirație și creat obiecte minunate pe baza frumoaselor diatomee fosilizate. Nu uita să le înscrii în grădina subterană. Pentru tine am lucrat la premii 😉

Lasă un răspuns: