Cum să folosești marketingul olfactiv în avantajul tău și al clienților tăi 4

Aer curat și parfumat natural, cu miros de pin

Ai auzit de marketing olfactiv? Eu am citit de curând un articol despre marketingul prin miros. Mai exact, marketing prin exploatarea simțului mirosului atunci când cineva intră în contact cu brandul tău.

Știm cu toții cât de puternice sunt amintirile cu o componentă olfactivă (bunica, soba încinsă și gemul de prune? merele ionatane proaspăt culese din pom, la început de toamnă, bomboanele din fondant, culese din brad în ajunul Crăciunului, mâncarea mamei în fiecare zi, dar mai ales prăjiturile de sâmbătă seara, ciupercile proaspete în pădure și pământul reavăn, proaspăt arat…).

Acum că m-am gândit la niște exemple, mi-am dat seama că toate amintirile frumoase provin din zona mâncării, pentru mine, cel puțin (nu, nu mănânc sol, dar miroase și el a ciuperci).

Aveam prieteni cărora le plăcea mirosul de cărți noi (a se citi clei pentru legat cărțile).

Mirosurile artificiale îmi întorc stomacul pe dos în cazul în care sunt în exces.

Câteva mirosuri pe care nu le suport și cred că nici tu? Mirosul de cauciuc și de obiecte din plastic, proaspăt scoase din cutie, mirosul băuturilor carbogazoase colorate și aromate, fierul proaspăt tăiat (de câte un vecin harnic, la 7 dimineața, pus pe treabă să-și schimbe caloriferele), praful orașului, parfumuri și odorizante sintetice, benzină, fum de țigară, acetonă și lacuri de unghii, alcool (de toate, nu doar etilic, ci și metilic, izopropilic), silicon topit (haha, știu, lucrez cu el, dar folosesc batoane de bună calitate).

Substanțe toxice din casă

Astea-s doar primele trei sticle/recipiente care mi-au picat în mână în baie: acetonă, fixativ, alcool izopropilic. Știi ce-i mai amuzant? Că odorizantele conțin aceleași ingrediente!

Un profesor de la facultate (unul dintre favoriții mei pentru stilul lui de a preda și a ne provoca la discuții) ne povestea cum se activează memoria în momentul în care, la examenul cursului său, mestecăm o gumă cu o aromă identică cu guma pe care se presupune că o mestecam la cursuri.

Asta presupunea că mestecăm gumă, iar eu nu făceam asta la ore pentru că mi se pare o lipsă crasă de respect să rumegi în neștire în timp ce omul din fața ta încearcă să îți transmită niște cunoștințe, fie ele și non-vitale.

Dar și pentru că am avut un prof în liceu care te făcea să-ți scoți guma și arunca cu ea după tine. Experiențe traumatizante, într-adevăr.

Ce înseamnă pentru o afacere marketing olfactiv real

Dacă vrei să faci marketing olfactiv, contează foarte mult valoarea pe care o oferi alături de miros. Dacă tot ce oferi e un odorizant (ca în exemplele de extra mega valoare comercială din articolul pe care l-am citit despre asta), de fapt mai oferi ceva. Le oferi cancer vizitatorilor tăi.

Hai să facem un exercițiu de imaginație. Se știe că componentele odorizantelor sunt cancerigene. Ajunge să citești lista de ingrediente de pe orice ambalaj de odorizant ca să găsești compuși aromatici policiclici și compuși organici volatili fără număr.

Am studiat aceste substanțe la multe cursuri, măcar cu atât să fi rămas: compușii organici volatili și cei aromatici sunt cancerigeni în doze mult mai mici decât gazele cu care interacționăm zilnic în mod natural!

Dacă nu mă crezi, dă un google cu oricare dintre ingredientele de pe cutia de odorizant și cuvântul ”cancer” și îți garantez că găsești zeci, dacă nu sute de articole. Dacă știi să cauți și într-o bază de date academică, nu ai nevoie de lecții de la mine.

Dar se știe și că, dacă îți parfumezi micuțul magazin de prezentare sau cafeneaua sau fast-food-ul, clienții tăi vor sta mai mult și vor cumpăra impulsiv în cantități mai mari sau la valori mai mari (aici cred că e loc pentru o discuție), deși nu se știe dacă se mai întorc (având în vedere că i-ai păcălit și le-ai oferit altceva decât le promitea mirosul).

În concluzie, toate magazinele ar trebui să fie parfumate și să ofere experiențe olfactive, nu? NU! Pentru că asta ar însemna cancer prematur pentru o mare parte din clienți (o treime din populația umană face cancer la un moment dat, dar de ce ar trebui tu să fii cauza care mută acel moment la 40 de ani și nu la 70?) și pentru că dacă ai face asta eu m-aș apuca de o campanie masivă de informare al cărei slogan ar fi ceva de genul ”Nu mai intra în magazine dacă nu vrei să dai în cancer prematur!”.

Protejează-ți sănătatea și sănătatea clienților

Ca specialist de mediu cu prea mulți ani de chimie, îți zic să te ferești de odorizante. Poluarea aerului în general și a aerului ambiental (de interior) e una dintre cele mai mari probleme întâlnite în protecția mediului (și a sănătății!). Pentru că suntem niște animale comode, ne place să stăm în cutii prost aerisite și cu tot felul de substanțe volatile pe care nici nu le mai simțim, că după o vreme ne obișnuim cu ele.

Și asta e încă o problemă. Ca să creezi o experiență memorabilă, ai nevoie de un miros puternic și plăcut care apare într-o situație lipsită de alți stimulanți. Dacă te expui non-stop la mirosuri puternice, simțul olfactiv ți se atrofiază.

Dar nasul tău nu pățește nimic, creierul se adaptează la interpretarea mirosurilor și toate devin mai puțin importante.

E același principiu ca în cazul alegerii unei oferte. Dacă ai de ales din 15 variante, vei pierde mai mult timp (și nu vei alege nimic) decât dacă ai de ales între două sau trei.

Creierul nu are timp de pierdut și lucrează foarte relativ. Toate mirosurile au aceeași intensitate? Toate sunt irelevante.

Să presupunem că vizitatorii în magazinașele parfumate vin, cumpără repede ce le trebuie, că au inspirat o aromă puternică și energizantă, și pleacă după scurt timp.

În cel mai fericit caz, nu au inspirat decât o mică doză de parfumuri și sunt mai în siguranță decât angajatul din magazinul respectiv.

Însă îți dai seama ce înseamnă pentru cineva să stea zile în șir, ani întregi, într-o atmosferă viciată doar de dragul de a ”atrage clienții cu mirosul ăsta puternic de prăjituri (dar noi nu vindem prăjituri, așa că am cumpărat un odorizant din piață pentru că era mai ieftin decât să aducem o tavă de prăjituri proaspete în magazin în fiecare zi)”?

Ce înseamnă ca zi de zi să se expună la unele dintre cele mai nocive substanțe create de om pentru a-și ”îmbunătăți starea de spirit”, în timp ce își dă o lovitură sub centură în sistemul respirator.

Bine, există și substanțe mai nocive create de om în mod accidental, dar astea sunt deliberat create și ambalate frumos în recipiente din plastic cu floricele colorate, ca să îți dai singur cancer!

De ce sunt oamenii atât de orbi și ar cumpăra toate produsele pe care corporațiile cu bugete de marketing infinite le bagă sub nas?

Când eram mică visam cum ar fi să existe televizoare cu miros. Chiar îmi doream asta și îmi imaginam cum ar fi compus televizorul cu un mic dispozitiv care să transpună mirosurile din unde electrice în realitate prin activarea unor componente dintr-o tăviță, ca cerneala din imprimantă.

Doar că de fiecare dată când visam la asta îmi dădeam seama că e mult mai greu să analizezi mirosurile dintr-o scenă și substanțele volatile conținute de aerul din studioul respectiv (sau imaginate în cazul desenelor animate) și apoi să le redai la distanță. Poate de asta am și fost atrasă de chimie când am mai crescut puțin.

Iar acum pot să folosesc cunoștințele din acest domeniu ca să îți zic că nu e o idee bună să-ți parfumezi magazinul sau produsele pe care le trimiți prin poștă, în cazul în care faci vânzări online, doar pentru că profesorul X de la universitatea Y a făcut un studiu și a văzut că oamenii cumpără mai cu pasiune când le creezi o experiență olfactivă.

Suntem în secolul XXI, cel în care se presupune că am deschis ochii și privim către o dezvoltare durabilă și către îmbunătățirea sănătății. Hai să nu ne tăiem craca de sub picioare cu o asemenea inițiativă.

Creează o experiență olfactivă unică

Dacă gândim în perspectivă, ideea de mai sus nu e cea mai fericită. Dacă nu îți permiți să creezi o ambianță parfumată în mod natural, cu produse proaspete care trebuie vândute repede (ca pâinea caldă), mai bine ar fi să creezi o atmosferă plăcută, curată, aerisită.

De ce ne place să mergem la pădure și pe munți? Că aerul e curat și proaspăt, ușor ozonificat în zonele mai înalte (deși și ozonul e cancerigen în spații închise), răcoros și bine oxigenat.

Aer curat și parfumat natural, cu miros de pin

Vrei să miroasă proaspăt în casa ta tot timpul? Mută-te în pădure! Sau adu pădurea la tine, plantează pomi și arbuști aromatici și ai grijă de ei.

Dacă poți să oferi o experiență similară în magazinul tău, sunt sigură că vor veni oamenii și numai să respire acolo.

”Mm, ce aer fain aveți aici în magazin, nu e îmbâcsit și prăfuit. Oa, stilouri de calitate și hârtie specială pentru scrisori. De când n-am mai scris o scrisoare…” este o reacție mult mai plăcută și utilă decât ”Vreau și eu o plăcintă de-aia caldă și bună! Ah, nu vindeți plăcinte, ci pixuri? :(”.

Vinzi online? Nici o problemă. Ce poți să faci ca fiecare client să se bucure de pachetul său din momentul în care îl desface?

Încearcă să elimini pe cât posibil ambalajele de plastic. Ele emană mirosul acela neplăcut și greu care te face să strâmbi din nas.

Când desfaci un obiect electronic sau electrocasnic din ambalaj, are mirosul acela greu pentru câteva ore/zile (dacă comercializezi electrocasnice, e mai greu să scoți mirosurile neplăcute fără să compromiți siguranța și sigiliile din fabrică. Despre asta ar trebui să vorbim cu chinezii și taiwanezii de la care importăm majoritatea aparatelor).

Dacă creezi obiecte personalizate sau bijuterii sau mobilă sau ceramică sau orice altceva se poate face în România într-o afacere proprie, elimină din atelier sursele de:

 • fum de țigară sau orice alt fum,
 • pipi și păr de pisică și câine sau alte animăluțe de companie (da, hamsterilor și chinchilelor, la voi mă refer) sau
 • pene și găinaț de la diverse păsărele,
 • miros de mâncare (dacă florile mele pentru păr ar mirosi a mâncare, cine le-ar mai purta în păr?),
 • mucegai,
 • praf foarte fin și, dacă poți,
 • polen (adică să nu ții în atelier, lângă materialele tale prețioase, planta aia faină pe care ți-a dăruit-o soacra cu ocazia aniversării de 5 ani a pisicii tale tărcate – care n-are nici ea voie în atelier).

Nu mă înțelege greșit, eu ador animalele și plantele și ciupercile și protozoarele (mai puțin bacteriile, dar trăiesc cu ele, deci e ok. cu virusurile nu mă înțeleg deloc). Dar nu cred că locul lor e în atelier. Sunt persoane cu alergii (ohoho, câte persoane) la oricare dintre acei factori.

E foarte ușor să controlezi sursele acelor alergeni în zona de lucru. Deci te rog să o faci și să le zici potențialilor cumpărători că ai eliminat alergenii, ca să știe că fac o alegere bună când cumpără de la tine, că îți pasă de ei.

Florile mele respectă aceste reguli și ajung la clienți fără mirosuri sau alergeni, pregătite să se contopească cu purtătoarea și să se personalizeze în continuare, chiar și după ce au plecat din atelier.

Asta înseamnă personalizare, să lași obiectul să prindă o viață nouă, independentă de dorințele tale de creator. Iar asta se poate face, în cazul meu și nu numai, cu mirosul fiecărei persoane care intră în contact cu creația mea.

Dacă aș organiza acum o întâlnire cu clientele mele și le-aș pune să își aducă florile și le-ai mirosi pe fiecare, ai înțelege la ce mă refer.

Sper că, în baza celor prezentate în acest articol, vei lua cea mai bună decizie în ce privește identitatea olfactivă a afacerii tale. Dacă preferi să impui un miros potențialilor clienți, te rog măcar să folosești surse naturale, vii sau proaspete.

Da, tocmai ți-am sugerat să îți cumperi un cerb moscat și să îl plimbi prin magazin (cred că ar avea mai mult impact prin prezența lui acolo decât prin miros…).

Spor la creat valoare și fascinat oamenii 😉


Lasă un răspuns:

4 gânduri despre “Cum să folosești marketingul olfactiv în avantajul tău și al clienților tăi

 • Gabriela M.

  Interesante informatiile, Andi, iar propunerea e foarte bine argumentata – pe mine cel putin, m-ai convins (si mi-a si venit o idee de marketing olfactiv care se incadreaza in recomandarile tale – multumesc!! :)). Nu am magazin fizic, dar daca as avea (si poate ca odata o sa am) m-ar interesa foarte mult CUM se poate reproduce in magazin (in mod ne-nociv, desigur) aerul muntilor despre care ai scris – ai vreo idee despre asta?

  • Andrea Bede Autor articol

   Dragă Gabriela,

   Sper că te-ai distrat la fel de mult citind acest articol cât m-am distrat eu recitindu-l (ca să îți pot răspunde la obiect).

   Nu cred să fie vreo soluție să reproduci aerul munților. Poți să aerisești încăperea în care lucrezi/vinzi, dar dacă locuiești într-un oraș poluat e cam greu să scapi de praf. Poți să ai un sistem de ventilație (cu legătură la exterior) și filtru de particule și eventual filtru pentru substanțe organice care n-ar trebui să fie nici afară.

   Există și soluții de aerisire pasivă, integrate în structura clădirii, cu schimbător de căldură, ca să nu fie nevoie să deschizi ferestrele ca să aerisești (și să pierzi o groază de energie odată cu aerul cald). Am vizitat o casă cu un astfel de sistem și aerul din interior era atât de proaspăt că nu mi-a venit să cred că ferestrele nici nu se puteau deschide.

   Nu aș recomanda să aduci aerul munților în magazin, ci să îmbii clienții să petreacă mai mult timp afară. Nu știu dacă te ajută răspunsurile mele, dar sper că îți arată o altă perspectivă.
   Mai povestim la un ceai când revin prin Cluj, dacă vrei. Până atunci, mai adu-mi aminte de articole pe care le-am mai scris pe aici, poate mă apuc să scriu și altele. Din fericire, am de unde…

   Hugs,
   Andi

   • Gabriela

    Andi draga,

    iti multumesc pentru raspuns. Intr-adevar m-am distrat citind articolul, in paralel insa cu a intelege si cateva lucruri importante: de exemplu, ca tu stii mai multe decat arati (imi doresc sa ajung sa ne cunoastem mai mult), ca toate mirosurile artificiale sunt mai toxice decat credeam (si oricum nu credeam de bine), si ca ozonul e cancerigen in spatii inchise (am un aparat de ozonare a aerului cumparat de familia mea inainte de revolutie, gasit cu greu si cu multe „pile”, care chiar am crezut ca e valoros – nu l-am folosit pentru ca nu am fost sigura ca chiar functioneaza).

    Vreau sa povestim candva putin despre casa pasiva pe care ai vizitat-o pentru ca si eu, citind anterior despre asta, am ramas cu impresia ca aerul trebuie sa fie inchis intr-o astfel de casa tocmai pentru ca nu se aeriseste. Asadar, avem inca un subiect deschis :).

    Da, da, da scrie ca faci o treaba foarte buna! Citesc cu placere si mereu gasesc ceva util sau macar interesant in toate articolele tale, chiar si in cele scrise demult.

    Numai bine, si ne vedem dupa ce revii de-a binelea in CJ 🙂
    Te imbratisez.