Cum faci rost de numărul EORI pentru ridicarea coletelor de la vamă?


Disclaimer: Metodă valabilă la data publicării (24.08.2017) pentru utilizatorii de Windows 7. Dacă pentru tine nu funcționează pe acest sistem de operare, scrie-mi un comentariu și menționează ce parte ar trebui actualizată (sau să dau jos articolul dacă nimic nu mai e valabil). 

Te-ai trezit tu că ai chef să comanzi ceva din afara Uniunii Europene și că vine cu DHL. Îți trimite curierul un email cu ”vai, în curând îți vine pachetul, vrei să îl primești contra unei sume amețitoare de bani sau să intri într-o spirală din care să nu mai ieși în veci și în care să-ți dorești să ne fi plătit pe noi să-ți rezolvăm problemele?”. Printre altele, ca să îți ridici coletul de la vamă, ai nevoie de un număr EORI, care nu are nici un sens, dar deh, trebuie să lucreze cineva și la vamă.

Numărul EORI este aparent o aberație care face parte din minunata birocrație a Uniunii. Nu primești colete fără el. Iar DHL ți-ar cere 100 de lei ca să facă el rost de număr, prin căi secrete, numai de el știute. Ahem. Prin ”căi secrete” a se înțelege ”un computer vechi de când lumea, cu Windows XP și un Internet Explorer expirat, pe care rulează o variantă de Java agreată de cei care au făcut sistemul informatic, cândva în epoca de piatră”.

Din fericire, nimic nu te oprește să ai propria epavă XP pentru un cost total modic. Zero.

Cel mai simplu, fără să îți bați capul ca mine timp de trei ore ca să-i dai de capăt, faci ce am făcut în ultimul sfert de oră din cele trei ore, dacă ai Windows 7:

Descarci de aici o mașină virtuală cu XP (în ce limbă dorești tu), total gratuit și fără nici un fel de spam, direct de la tăticul Microsoft. Mașina virtuală este micuță, rapidă și fix ce ai nevoie pentru acest task. Din fericire, poți porta fișiere între sistemul operare gazdă (7) și cel virtual (XP) și te lasă și să faci copy-paste. Yay!

După ce instalezi rapid computerul virtual cu XP, îl deschizi și vezi că ai numai trei iconițe pe desktop. Internet Explorer e prietenul tău în această minunată excursie.

Copiezi acest link și îl ”lipești” în bara de adresă din Internet Explorer (din fericire, acest site încă este parțial compatibil cu IE): https://www.customs.ro/e-customs/eori/sistem-informatic

Dacă nu merge adresa curentă, spune-mi și o caut pe cea care merge.

Aici găsești trei link-uri importante:

  • un ”tutorial” (cam prost, scris în Word, asta e, bine că există măcar atât)
  • un link către programul care face cererile
  • un link către un fișier executabil Java.

Ajută să descarci tutorialul, să vezi la ce să te aștepți când pornește programul.

Descarci fișierul de la al treilea link, lași Java versiunea 6.ceva.expirat să se instaleze și apoi închizi și deschizi iar Internet Explorer.

La aceeași adresă de mai sus, mergi acum pe al doilea link și îți apar niște pop-up-uri prin care, cu atenție mare, permiți programului să ruleze. Este extrem de important acest pas, altfel nu merge nimic.

Acum ar trebui să ți se fi deschis o fereastră nouă cu programul în care trebuie să selectezi ce-ți dorești. E destul de ușor de navigat, dar exprimările sunt foarte aiurea. Poate au mai mult sens dacă reprezinți o organizație, dar ca persoană fizică e total haos.

Folosește-te de tutorial (pe cât se poate) ca să completezi toate câmpurile care ți se par necesare sau relevante. La final, înainte să se încarce cererea, apar erori dacă nu completezi ceva corect, E important să descrii cel puțin un document atașat, de exemplu carte de identitate, chiar dacă nu îl atașezi în momentul acesta.

După ce termini de completat și nu mai vezi erori (durează maximum 10 minute), poți descărca fișierul cu extensia PDF (scrie în continuarea numelui fișierului .pdf). Salvează-l într-un drive la care ai acces și din sistemul de operare gazdă (Windows 7), ca să îl poți scoate la imprimantă, semna și scana. Evident, XP nu știe să deschidă fișiere PDF nativ, dar nici site-urile obișnuite pentru email nu funcționează în IE în Windows XP, așa că cel mai ușor este să transferi fișierul așa în computerul gazdă și să îl scoți de acolo la imprimantă. Numărul de referință și numărul de înregistrare apar pe document și le poți folosi mai târziu să verifici cererea (dar nu să o modifici, din păcate).  De acum nu mai ai nevoie de mașina virtuală și o poți dezinstala dacă vrei.

După ce ai trimis cererea, e foarte probabil să primești un email de la vama la care ai făcut mențiunea că te încadrezi cu adresa, chiar pe prima pagină. Răspunde acelui email cu cererea semnată și scanată și copii după celelalte documente menționate în cerere, ca anexe.

Dacă nu primești un email, este posibil ca cei de la vama ta să nu aibă telefoanele deconectate în timpul programului și să chiar răspundă cineva care îți dă o adresă de email la care să trimiți aceste documente.

Apoi primești numărui EORI pe email. Simplu, nu?

Eh, poate nu e chiar așa simplu, dar e mai simplu decât să dai 100 de lei de fiecare dată când ceva nefericit îți trimite coletul din China cu DHL. Numărul e valabil cât scrie în cerere, iar dacă expiră știi deja ce să faci ca să îl înnoiești. Nu scrie nicăieri care ar fi valabilitatea maximă a unui astfel de număr, dar presupun că poți întreba la vamă/DHL când mergi după colet, și-mi spui și mie să completez aici.

După ce ai numărul EORI, e un întreg dans până să ai coletul în mână de la DHL, dar măcar ai scăpat de partea cea mai dificilă, interacțiunea cu sistemele ”informatice” ale minunatului sistem românesc.

Sper că acest articol te ajută.

Dacă ai sugestii și reclamații, te rog să le adresezi vreunui minister care se ocupă de sistemele informatice, că eu chiar n-am cum să te ajut mai mult.

Hugs,

Andi

Lasă un răspuns: