Crin de zi, de toamnă, de mătase

Crin oranj toamna kanzashi matase pieptene - floare de par din matase

Ai văzut crinul oranj? Te-ai fi gândit că poți realiza o astfel de floare numai din mătase? Te-ai întrebat vreodată cum fac rost de stamine. Citește mai dearte și vei afla povestea crinului de toamnă care participă la concurs ca ”bijuterie”.

Ți-am spus că îți voi povesti mai pe larg despre acest crin. De unde a venit, ce s-a întâmplat cu el, cum a ajuns să rămână pe un pieptene de păr. Am pornit de la provocarea de a crea ceva unic pentru concursul de bijuterii de toamnă pe Breslo. Știi bine că pentru mine termenul ”bijuterii” include și florile de păr, așa că după două seturi de bijuterii ”clasice”, am hotărât să particip la concursul de toamnă și cu ceva de prins în păr. Până la urmă nu e tsumami kanzashi dacă nu poate fi purtat într-o coafură elaborată și elegantă.Crin oranj toamna kanzashi matase pieptene - floare de par

A durat exact o lună procesul de creație al acestei flori. Pot să spun cu siguranță pentru că am schițele în agendă și data pe fiecare pagină. Inițial doream să fac un colier deschis pe o bază de sârmă cu două flori deschise și boboci. Între timp mi-am dat seama că eu n-am nici cea mai vagă idee cum ar trebui făcut un colier deschis pe bază de sârmă. Am hotărât că voi începe cu ceva mai simplu pentru primul astfel de colier, dat fiind că sunt multe de învățat și nu vroiam să fac toate greșelile posibile cu acest frumos design.

Așa că am micșorat design-ul, l-am făcut să încapă pe un pieptene, să poată fi purtat în păr. Este foarte simplu pentru mine să mă gândesc la așa ceva, comparativ cu un colier. Am păstrat doi boboci și baza de sârmă pentru structură. Am învățat un tip nou de petală (petală îngustă întoarsă pe jos, am în plan și un tutorial) și am experimentat cu el și panglică din satin.

Panglica de satin e tare drăguță, dar nu e deloc ce mi-am dorit. Vroiam ceva mai tern, mai mat, cu ape și eventual detalii colorate. Satinul este exact opusul. Așa că am scotocit într-o zi în marele sac cu materiale (în căutarea altui material, desigur) și am dat peste o eșarfă minunată pe care nu îmi mai amintesc de unde am pescuit-o, dar era perfectă. Flori oranj pictate manual pe mătase, cu multe frunze verzi, toate în ape, cu linii fine și mai groase de pensulă.Crin oranj toamna kanzashi matase pieptene - floare de par din matase

Instant am spălat, apretat și călcat eșarfa (dacă făceam asta mai demult m-aș fi trezit cu un material foarte greu de călcat dacă nu îl udam din nou complet) și am tăiat-o în pătrățele mai mari sau mai mici, în funcție de necesități. Dar materialul nu era suficient ca să mă apuc de treabă. Îmi lipsea un element crucial, anume staminele.

Între timp, după căutări de luni întregi, am aflat de pe un forum obscur că îți poți face propriile stamine artificiale din ață macrame apretată (nu știu cum o apretezi) și cu aracet nediluat pe care îl lași să se usuce pe fire. Eu am lucrat cu lut cu uscare la aer și mi-a luat o vreme să mă prind de unele detalii, cum ar fi faptul că este extrem de dificil să faci stamine în formă de lacrimă din lut, dar stamine rotunde și stamine de crin se pot realiza foarte ușor. Voi face în curând un tutorial cu tehnica utilizată de mine și voi experimenta și cu tehnica pe bază de aracet.

Am făcut niște stamine simpatice pe ață mai groasă de cusut piele (așa mi-a zis tanti de la mercerie când i-am cerut ață mai rigidă) și în final am avut toate elementele pentru a pune laolaltă ideea care mai avea puțin și dădea pe afară. Iar rezultatul este o piesă unică, cu personalitate, cu o poveste serioasă în spate, numai bună să participe la concurs. O găsești în magazinul meu pe Breslo, rezervată până la finalizarea concursului.

Povestea pe care am alăturat-o descrierii provine parțial din imaginație și parțial din realitate. Crinii de toamnă cresc spontan în grădina bunicilor mei care locuiesc la țară, însă părinții mei au plantat câteva fire și la noi în oraș, lângă mormintele celorlalți bunici. Au crescut în tufe mari, cu flori multe și frumoase, chiar și în acel spațiu parcă pierdut de lume, pe un deal. Crinii îmi aduc aminte de bunici și îmi stârnesc emoții puternice când îi văd.

Ție ce flori îți provoacă emoții? Cu ce flori ți-ai împletit amintirile frumoase cu momentele petrecute alături de cei dragi? Ți-ar plăcea să duci cu tine un astfel de simbol? Mie mi-ar plăcea tare mult să aduc în realitate

Lasă un răspuns: