Concursuri de toamnă pe Breslo

Set crizanteme kanzashi satin galben cercei colier

Ți-am spus deja că-mi plac provocările. Ți-am spus și că îmi plac concursurile pentru că mă împing să scot ce am mai bun, să creez, să depășesc limite. Dar nu ți-am povestit despre nici unul dintre concursuri. Până acum…

De ani întregi n-am mai participat eu la vreun concurs. De fapt, cred că din liceu. Pot numi olimpiadele concursuri, așa-i? Atât că la olimpiade participam doar de dragul petrecerii timpului liber (și vacanțelor) într-un mod mai interesant decât ”pierzând vremea” citind pe acasă. Olimpiadele erau ocaziile mele de socializare. Am rămas cu câțiva prieteni tare faini de la naționalele din liceu.

De când am început facultatea, singura competiție la care am participat a fost cea în cadrul colegilor, însă nici acolo nu aveam o miză prea mare, doar o bursă și un loc asigurat în cămin. În nici unul dintre cazuri (la facultate sau în liceu) nu a trebuit să lupt tare mult pentru ce mi-am dorit să ”câștig”. Pentru că nu prea am avut competiție în primul rând. Sunt prea puține persoane interesate de ceea ce mă interesa pe mine la momentele respective, în grupul din care făceam parte (anul meu de studiu).

În restul timpului am fost de cealaltă parte a baricadei, cea a organizatorilor. Am ajutat la organizarea a zeci de etape de concursuri atât sportive, cât și culturale sau științifice. Am organizat până și treasure hunt-uri prin locuri din cele mai diverse (inclusiv un teren de hipism cu obstacole). Timp de doi ani cluburile Clujul Pedalează și Runners Club au avut un voluntar de nădejde pe care să se bazeze. Am trecut însă de această etapă de voluntar, am ajuns să-mi organizez propriile evenimente.

Așa că tare m-am bucurat acum că am descoperit concursurile de creație pe diverse teme în comunitatea de handmade. Chiar dacă nu sunt provocări pur intelectuale, îmi plac chiar mai mult. Aici nu există stresul unui concurs care durează două ore sau mai puțin. Ai timp să îți aduni ideile, materialele, să te pui pe muncă. Ai timp să greșești și să înveți din greșeli. Poți să explorezi atât intelectual (mental), cât și practic tot ce ține de munca ta, de ce ai învățat până în momentul anunțării temei concursului; ai spațiu să încerci tehnici și materiale noi pe care până în momentul respectiv poate nu ai știut să le integrezi în ceea ce făceai.

Ți-am povestit deja despre floarea soarelui pe care am creat-o printr-un mix de tehnici, ți-am povestit chiar și despre masca din hârtie reciclată (participă și ea la alt concurs, dar împodobită), însă încă nu ți-am povestit de concursul de toamnă de pe Breslo.

Cred că în fiecare anotimp este lansat un concurs tematic legat de anotimpul în curs, însă eu l-am descoperit abia anul acesta pe cel de toamnă. Așa că repejor m-am înscris cu o lucrare, anume setul de cercei, inel și pandantiv din satin oranj pe care l-am dat cadou în cadrul unui giveaway la sfârșitul lunii trecute.

Set satin oranj cercei inel pandantiv frunze floare toamna

Știam că nu va fi de ajuns să concurez cu acest set, deși mie îmi e tare drag. Așa că m-am apucat de lucru și am trudit, am încercat una-alta până am realizat primul meu colier. Nu cred că îți dai seama cât este de important acest punct în evoluția atelierului și a mea ca ”artizan”. Am reușit să fac primul colier statement care să și poată fi purtat și care să nu fie realizat dintr-un simplu pandantiv agățat pe un lanț. Set crizanteme kanzashi satin galben cercei colier

Mi-a luat o vreme și ceva nervi; crizantema a ieșit altfel decât mi-aș fi închipuit inițial, însă per total sunt mândră de tot setul. Am făcut ceva nou, ceva ce mi-a deschis încă o fereastră pentru experimentare. Nu știu cât timp vor mai fi la modă astfel de coliere statement și nu știu câte persoane vor mai fi interesate de asemenea produse (am intrat târziu pe piață, știu), însă la cerere aș putea să încerc din nou, de această dată cu o tehnică mult îmbunătățită. Da, se poate. Întotdeauna este loc de mai bine.

Acesta este și motivul pentru care încă nu am înscris a treia lucrare în concurs. Am un design în minte. Îl am de vreo lună. A ajuns și pe hârtie, în diverse forme. A trecut prin mai multe materiale, primele nu s-au potrivit. Nici formele inițiale nu erau bune. Acum m-am apucat să îi fac stamine. Să creez stamine de mână, ceva ce nu mi-aș fi închipuit că aș fi în stare vreodată. Le fac din lut, voi face și un tutorial în curând, când voi avea acces la camera foto.

Când voi finaliza designul și îl voi transpune în materiale, în realitate, când îl voi ține în mână și voi spune ”da, asta am vrut, cu așa ceva vreau să particip la concurs și cu așa ceva aș putea să câștig concursul”, îl voi pune și aici. Te voi anunța. Mă voi asigura că știi.

Nu ți-am spus de premii. Premiile nu contează. Știi de ce? Nu pentru că ar fi insignifiante în sine (căci cineva a depus mult efort în mod voluntar pentru acele premii și nu aș îndrăzni să subestimez acel efort). Ci pentru că întotdeauna într-un concurs, ca și pe drumul pe care îl parcurgi pentru a ajunge undeva, comunitatea contează. Contează cu cine te întâlnești, cu cine interacționezi, cum interacționezi, ce înveți și ce aduci nou acestei lumi. Contează că ai creat ceva nou și unic din tine și că acum lumea este puțin mai bogată. 

Contează că ai acceptat să ieși din zona ta de confort și ai încercat altceva. Ai depășit un obstacol, un standard, ți-ai impus un obiectiv și l-ai îndeplinit. Este un pas. Și cu un pas micuț, încă unul și altul după el ajungi departe.

Tu la ce concursuri ai participat în ultima vreme? Vrei să te înscrii și tu la acest concurs? Mai ai timp până pe la sfârșitul lunii, pe 25 noiembrie. Ai dreptul să înscrii trei lucrări. Mai sunt și alte concursuri active, vezi doar secțiunea de concursuri din forum.

Îți urez spor și să ai mult succes, indiferent cu cine concurezi (cu tine sau cu alții)!

Lasă un răspuns: