Colecția de mărgeluțe-frăguțe


Colecția nouă are un nume foarte sugestiv: wild berries, fructe de pădure, sălbatice și dulci cum numai frăguțele, zmeura și murele crescute sub o rază de soare la marginea pădurii pot să fie.

Și de ce nu? Au înflorit în primăvară, când am început să învăț să croșetez, s-au copt vara asta și acum, la început de toamnă, ai ocazia să le ”culegi” și să le primești cu drag să-ți amintească de această frumoasă vară.

Colier alb bombonele margele Preciosa bead crochet

Primul colier din colecție, croșetat cu ață în degrade.

Am atât de multe de zis despre ele. Mi-am dat seama că Breslo nu e tocmai locul în care le pot spune povestea. Deși teoretic e un spațiu în care ar trebui să îți creezi o lume a poveștilor, pentru că toate lucrurile handmade au o poveste, parcă nu prea poți să împarți lucrările pe categorii, să le consideri ca grupuri cu o poveste comună.

Iar colecțiile mele exact asta au, o poveste comună.

Știi probabil de unde a început. Mi-ai citit articolul cu toate resursele și tutorialele pe care le-am adunat primăvara ce a trecut ca să învăț să croșetez.

Ațe pentru croșetat cu mărgele

Nu mi-a fost ușor să găsesc o ață pe care să o pot utiliza să croșetez coliere. La început aveam bumbac mercerizat, dar mi se părea prea gros pentru mărgeluțele drăgălașe și micuțe pe care le puteam croșeta.

Colier margele Preciosa crosetate - AB si alb - bead crochet

O combinație preferată – alb și mărgele mai mari cu efect AB (curcubeu)

Așa că am experimentat. Fiind în Cehia, mi-a fost puțin mai greu, dar am căutat diferite tipuri de ațe și am încercat să le croșetez. Am căutat pe internet ce folosesc alte persoane.

Am descoperit că rusoaicele folosesc o ață ce se numește Iris și în România (sau Cehia) evident că nu se găsește decât dacă ai mare noroc și probabil știi persoane care vin din Rusia.

În orice caz, am sărit din articol în articol (google translate mi-e un bun prieten, pentru că nu citesc nici chirilice, nici rusă) și n-am ajuns nicăieri. Am constatat că ce-mi trebuie mie e doar cea mai subțire ață de bumbac mercerizat pe care o pot găsi pe piață.

Norocul a făcut să găsesc ață de 80 (numărul ăsta aparent reprezintă greutatea firului, nu grosimea lui și încă nu am găsit un tabel sau o schemă potrivită pentru a face o paralelă între acest număr și grosimea în milimetri a firului – de fapt, când mă apuc să citesc despre unitățile de măsură pentru fire mai-mai că-mi smulg părul din cap la cât sunt de încâlcite textele și cât de puțin poți pricepe și aplica – poate doar nu sunt pregătită pentru aceste informații, ce să zic – poze la un update, că acum e tare urâtă vremea și nu pot face nimic decent).

Zece gheme de ață de 80, de o singură culoare, la pachet. Comanda minimă online: un pachet de 10 gheme. Disponibilitate offline în magazinul respectiv: poate doar în Praga. Ce să fac, dacă vreau să croșetez și altceva decât brățări urâte, fac și această investiție.

Colier și brățări din mix de mărgele Preciosa - bead crochet

Aceste brățări nu mi se par urâte, mi-s tare dragi, de fapt. Colierul din imagine a fost un cadou pentru Diana. Ea a procurat materialele (sub îndrumarea mea), eu am venit cu modelul, calculele și orele nesfârșite de croșetat. Îl ador. Și sper că și Diana îl adoră 😉

Și așa am ajuns să am ditamai pachetul (care-i de fapt destul de ușor) de ațe crem pal de mărimea 80. Nu am vrut să iau alb, era prea strident.

Nu mică mi-a fost surpriza când după câteva zile am descoperit că merceria pe care o frecventam prin Ostrava avea și ea exact mărimea 80, aceleași nuanțe, la ghem (bucată).

Nu știu cum de nu le văzusem până atunci, căci mă holbasem la toți pereții lor plini de gheme. Dar începusem deja să croșetez la coliere și investiția fusese făcută.

Poate e mai bine așa, măcar știu că mă vor ține vreo câțiva ani – abia am croșetat de vreun ghem și aproape jumătate, și am făcut deja vreo 20 de coliere, dacă nu mai multe.

În plus, în România nu am găsit ață așa subțire din bumbac. Dacă știi vreo mercerie unde aș putea găsi diferite nuanțe, te rog să-mi scrii. Ața așa subțire se folosește mai mult la tehnica frivolite, sau tatting, deci e posibil să existe pe undeva o rezervă de ațe drăguț colorate.

Despre mărgelele Preciosa

Până acum ți-am povestit despre ațe, dar ața este numai baza colierului. Elementele cele mai importante, mărgeluțele, mă fascinează atât de mult că am bătut toate magazinele de mărgele pe care le-am găsit în Ostrava și pe cele din Praga.

Ce a făcut Andi în excursia ei de 3 zile în Praga? Păi a căutat magazinele de mărgele și și-a dat ultimele coroane pe vreo douăzeci de pungi de mărgele Preciosa și niște rivoli. De unde prietenii și-au luat tricouri și hanorace cu mesaje ”amuzante” în care e vorba de Praga și bere, Andi și-a luat alt fel de suveniruri: mărgele și pene de lebădă.

Modelul care îmi place tare mult și e foarte simplu, cel pe care mi-am bazat colecția, este atât de versatil încât, în funcție de mărimea mărgelelor și culorile lor, poți transmite mesaje total diferite.

Colier margele Preciosa crosetate - dungi si alb - bead crochet

Colier cu aer nautic – mărgelele mai mari au multe dungi albastre, fine.

Se vede din imagini că același model poate da efecte atât de variate, încât colierele pot fi purtate de persoane cu caractere total diferite: o persoană mai misterioasă poate alege un colier într-o singură culoare, o persoană veselă, deschisă, alege colierele finuțe doar cu mărgele mici, o persoană îndrăzneață poate alege culorile vii, roșul și ”bombonelele”, o persoană sobră, dar elegantă, alege combinațiile de auriu cu nuanțe neutre.

Colier crosetat din margele Preciosa mov - bead crochet

Bobițe de zmeură sau picături de rouă? Tu alegi cum să interpretezi această incursiune în detaliu.

Dacă le privești pe lungime, colierele relevă caracterul de ”fructe de pădure”. Par mure și zmeură abia culese din pădure. Colierele formate doar din mărgele mici aduc a frăguțe, iar cele tare colorate creează iluzia unor tufe încărcate de fructe.

Colecția va mai crește până înainte de crăciun, când cred că voi lua o pauză creativă, pentru a veni cu idei noi și o structură pentru anul următor. Chiar de curând am pus pe ață o combinație ce mie-mi place tare mult, alb opalescent cu albastru-iris.

În ce privește sistemele de prindere, în Polonia am găsit două sisteme de prindere pentru primele coliere, special pentru coliere croșetate, am mai găsit și prin Cehia și voi mai căuta și în România. Între timp, voi folosi căpăcelele pe care le am, cu ace cu buclă și din când în când câte o mărgică frumoasă.

Colier margele Preciosa crosetate - auriu si albastru - blue goldstone - bead crochet

O mărgică elegantă și ușor sclipitoare de piatra soarelui bleumarin/mov întregește acest colier cu o notă de eleganță maximă.

Sper că îți place colecția și povestea ei. Dacă te interesează să te țin la curent cu ultimele știri și oferte (în curând urmează o ofertă valabilă doar pentru abonații prin email), hai să ținem legătura:

Iar dacă ți-a căzut cu tronc vreunul dintre coliere, pe majoritatea le găsești pe pagina lor dedicată, de unde vei avea link pentru fiecare în magazinul meu pe Breslo.

Momentan însă magazinul meu e în vacanță, ca să-mi permită să mă ocup de niște probleme mai presante. Dacă găsești ceva și trebuie neapărat să ajungă la tine înainte de 24 septembrie (când redevine activ magazinul), dă-mi un semn prin multiplele modalități de contact și facem să fie bine.

Îți mulțumesc că îmi ești alături.

Andi

Lasă un răspuns: